Mikre nem jó egy kellemetlen munkahely? Például információkhoz jutni

Valamiért mindig is szerettem játékokat gyártani, máig nagyon érdekel a különböző játékok világa. Szeretek régi zokniból plüssállatot varrni, süthető gyurmából kulcstartó-figurát formálni vagy akár saját kútfőből merített társasjátékot alkotni. Így történt, hogy az egyetem mellett akartam keresni valami új munkát, de már untam az eddigi szokásos diákmelókat, amikben már annyit dolgoztam. Egyszer elmentem egy játékbolt mellett, ahol véletlenül megláttam, hogy női munkaerőt keresnek. Felcsillant a szemem és már csak “mit veszíthetek” alapon is bekopogtam megkérdezni, hogy milyen pozícióról van szó. Elmondták, hogy kasszást keresnek és tulajdonképpen mindenest egyben, aki segít nekik a játékokat rendben tartani, eladni, takarítani és esetleg apróbb alkatrészeket gyártani. Nincs nagy forgalom, mert eldugott helyen van a bolt, úgyhogy semmi stressz. Azt mondtam, megpróbálom, bár nem volt benne tapasztalatom. Felvettek és elkezdtek betanítani, de hamar rájöttem, hogy a kasszázás abszolút nem az én világom és nem éreztem jól magam.

Talán a tapasztalaton kívül azért származott valami jó is a rövid ott tartózkodásomból: sokat beszélgettünk az üres órákban az egyik tulajjal és elmondta, hogy épp megpályáztak a feleségével egy állami napelem pályázatot. Nem is tudtam, hogy van ilyen, pedig a szüleim már régóta beszélgetnek róla, hogy nagyon szeretnének egy napelem-rendszert telepíttetni. Az egyetlen akadály, ami visszatartotta őket eddig, az persze a pénz volt, tudniillik nem egy olcsó mulatság a napelem vásárlása. Most, hogy a kollégám elmondta, hogy a napelempalyazatok.hu oldalon minden infót megtalálni róla, munka után rohantam is megmutatni a szüleimnek az oldalt. Mondta a tulaj, hogy vannak feltételei a pályázatnak: 10% saját forrással kell rendelkezni, valamint a futamidő nem haladhatja meg a 20 évet. Ők megnyerték a feleségével a pályázatot és már bele is vágtak a napelem-telepítésbe, a helyszíni felmérés már megvolt, épp készülnek a tervrajzok. Nagyon izgatottak, mert ez egy hatalmas lehetőség a magyar lakosság számára, hogy korszerűsítsük az otthonok energiaellátását. Ez egy sokkal környezetbarátabb energiaforrás, mint például a sok káros anyag kibocsátásával járó régi típusú fűtési rendszerek.

napelem állami támogatás

A szüleim kapva kaptak az alkalmon, hogy végre a birtokunkba kerülhet napelem állami támogatás segítségével, úgyhogy gyorsan el is olvasták a részleteket. A pályázat egy lakossági energiahatékonysági hitelprogram, 0%-os kamatozású hitelből tudunk napelemet, napkollektort, hőszivattyút venni, de az összeget fordíthatjuk nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre és a fűtésrendszer korszerűsítésére. Ez a pályázat az energiahatékonyság szempontjából fejlődni akaró magányszemélyeket, társasházakat és lakásszövetkezeteket érinti. A “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” 105.2 millió forintos keretösszegből ad támogatást minimum 500.000 Forint, maximum 10 millió Forint értékben. A keretösszegnek maximum a felét szánják lakásszövetkezeteknek és társasházaknak, a maradéknak magánszemélyekhez kell kerülnie. Ezzel kívánják támogatni a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait. Az összeg tehát szinte bármire költhető, ami segít az otthonok energiahatékonyságának fejlesztésében.

A szüleim úgy döntöttek, hogy megpróbálják. Nem sokkal később kiderült, hogy sikeresen elnyerték a pályázatot, úgyhogy nagy volt itthon az öröm. Végre megvalósul egy álom és lesz napelemünk állami támogatással! Most már nem csak álmodozó tervezgetésből állt a napelemről való diskurálás, hanem ezúttal kőkeményen bele kellett csapni a megvalósításba. Felvették a kapcsolatot a napelempalyazatok.hu oldalon található telefonszámon a céggel és elkezdték egyeztetni a részleteket. A kivitelező nemsoká eljött a házhoz egy személyes felmérésre és egy beszélgetésre a család fogyasztási szokásairól. A személyes felmérésre azért van szükség, hogy ellenőrizni tudja, hogy a tető valóban alkalmas-e egy napelem-rendszer telepítésére. Ehhez elengedhetetlen az erős tetőszerkezet, a megfelelő dőlésszög, az, hogy ne árnyékolja be semmi, és hogy megfelelő tájolású felületet találjanak. Az elektromos rákötési pontok elhelyezkedését is meg kellett vizsgálni, amiken keresztül a hálózatra lesz csatlakoztatva a rendszer. A professzionális, gondos munkát végző kivitelező mindent rendben talált, megbeszélte a szüleimmel, hogy hogy lenne a legalkalmasabb a telepítés. Kikérdezte őket az energiafelhasználásunkról és az energiaigényünkről, hogy ki tudják számolni a villamos tervező segítségével, hogy mennyi napelem panelre és milyen teljesítményű inverterre lesz szükség az igényeink fedezéséhez.

Ez azért fontos, mert az inverter a legköltségesebb része a napelemnek, úgyhogy elég bonyolult dolog kicserélni, ha rájövünk, mégsem termel nekünk elég energiát a napelem-rendszerünk. Ezért kell jó előre gondolkodni, hogy tervezünk-e olyan újítást a háztartásban, ami befolyásolja a fogyasztást. Tudniillik a napelem bővítése nem csak annyiból áll, hogy hozzátesznek pár új modult, hanem az inverter teljesítményének is megfelelőnek kell lenni. Az inverter az az eszköz, ami a napelemek által termelt egyenáramot váltakozóárammá alakítja át, ezzel lehetővé téve, hogy az elektromos eszközeinket energiával lássa el. Német minőségű SMA inverterekkel dolgozik a cég, mert ezek annyira prémium minőségű, megbízható termékek, hogy garantáltan nem fognak csalódást okozni. Ezekre a gyártó 5 év garanciát vállal, meghibásodás esetén azonnal cserélik a terméket, nem pedig javítják. Így már érthető, hogy miért az inverter a rendszer legfontosabb eleme. Hogyha az inverter nem működik megfelelően, akkor az egész rendszert buktuk.

Azt is megtudtam a honlapról és a kivitelező is említette persze, hogy a napelem használata azért éri meg, mert a költségei nagyjából 8-10 éven belül megtérülnek. Ez úgy jön létre, hogy a napsütéses órákban a napelemek folyamatosan termelik az áramot. Ennek az a következménye, hogy többet is megtermelnek, mint amennyit felhasználunk, így a fölösleg feltöltődik a hálózatra, a szolgáltató pedig fizet érte nekünk. Így valósulhat meg az, hogy kinullázódjanak a villanyszámláink és ezáltal lényegesen kevesebb rezsit kell fizetnünk. Nagyon fontos persze ehhez maga a napelem panelek minősége is. Többnyire beválik ezen a területen az előítélet, miszerint az olcsóbb termékek vacakok is. Ilyen nagy mértékű beruházás esetén ezt muszáj figyelembe venni, hiszen így is sok pénzt fogunk belefektetni, viszont az sosem fog megtérülni egy silány minőségű rendszer által. Fontos olyan szakemberekre bízni a munkát, akiken látszik, hogy sok tapasztalattal és nagy szakmai múlttal rendelkeznek, nem ígérnek semmit, amíg nem látták a helyszínt és nem beszélgettek el a családdal.

A napelempalyazatok.hu-n keresztül elérhető cég az évek során kialakított kapcsolatai miatt kedvező áron jut hozzá a legminőségibb napelemekhez is, úgyhogy elérhető áron tudják továbbítani őket az ügyfeleknek. A gyártó a napelemekre 25 éves teljesítménygaranciát vállal, ami azt jelenti, hogy ígéri, hogy 25 év múlva is 80%-os teljesítménnyel fognak működni az elemek. Mi is nagyon bízunk ebben, mert abszolút megbízunk a napelempalyazatok.hu szakembereiben. Be vagyunk sózva teljesen, hogy végre alternatív energiaforrásból nyerhetünk áramot és hamarosan meg is térül a befektetés. Így visszagondolva örülök, hogy eltöltöttem egy kis időt a játékboltban, mert lehet, hogy enélkül sosem szereztünk volna tudomást az állami napelempályázatról.