Az autó nem játék!

Lehet, hogy belül egy nagy gyerek maradtam. Van egy rakás hobbim, ami máig nem tartozik épp a legérettebb kikapcsolódási formák közé, de ezzel nincs is semmi baj, meggyőződésem szerint. Mindenkinek kell a kikapcsolódás, és mindenki találja is meg magában, személyesen mitől őrizheti meg a gyermekkor felhőtlenségét, ami segít önmaga szórakoztatásában!

Azonban ezek rólam szólnak csak, a személyes szabadidőmről és személyes teremről, viszont mióta egyre kevesebb marad ezekből, mert családos ember lettem, egy rakás dolog vesz el több energiát, azért, hogy felelősségteljesen valósítsam meg azokat. Autót vásárolni például ezúttal már teljesen másról szólt, mint suhanc koromban, és a szervizeltetés sem azt jelenti már, hogy a haverokkal megpróbáljuk rendbe pofozni a verdát, amikor épp valami vaja van. Kellett találnom hát a neten egy olyan frankó szervizt, mint a metaautoszerviz.hu, ahová bármikor be lehet jelentkezni, és garanciálisan csinálnak mindent, követhető munkavégzéssel (arra akarok kilyukadni, hogy minden profi és hivatalos). És mert már nem ér rá a “dolog”, ha elromlik az autó, már klappolnia kell mindennek, mindig. A családomat hozom-viszem, ezért nem csak autóból, autószervizből és gumicserét rendszeresen menedzselő helyből is a legjobb kellett, akik tehát biztosítják, hogy családunk idillje ne a családi járművön múljék.

De mi az igazán jó futómű szerviz, gumiszerviz és ezáltal az ún. “mindenegybenség” titka? Mitől gondolom, hogy a Métánál találtam meg a legjobb opciókat minderre?…

Nyilván a megbízhatóság és a gyorsaság is a védjegyük, ezért ajánlják őket jó sokan, akikkel beszélek, de én mondok egy még fontosabb, és még meggyőzőbb kulcsszót: ügyfélközpontúság. Manapság már mindenki, mindenhol elvárja, hogy a szolgáltatás jellegétől függetlenül, amit éppen igénybe vesz, ugyanolyan készségesen, hasonló udvariassággal és profin megszervezett protokoll szerint kezeljék az ő problémáját. A Méta Autószervíz a legjobb példa arra, hogy nincs ez másként egy autószerviznél sem. Ahogy az sincs, hogy a netre kiélezett korszerű szolgáltatásaik vannak. Az online időpontfoglalás mindent megkönnyít és felgyorsít és én szeretek amúgy is a gép előtt ülve mindent elintézni, amit csak lehet.

A Méta ugyanakkor a hagyományos feltételek alapján is csúcsszuperre értékelhető, és azt is tartja róluk a szóbeszéd, hogy ezt a nézőpontot is sokan osztják. A garanciális javításokkal, minőségi alkatrészekkel és az azokkal való értő munkával is jól “állnak”. Nekem sem rontottak el soha semmit az autómon, pedig mindig tűnődtem, egy márkafüggetlen szerviz hogyan old meg ennyire különböző technológiáknál mindig mindent. Bármilyen feladat elé állítsák őket. Fogalmam sincs, de nekik sikerül, pedig Subarum van. Nem épp a legelterjedtebb márka, ráadásul jó régi típus. Legyen szó akár egyes alkatrészek cseréjéről, magának az alkatrésznek a garanciájáról, akár bármi másról, ahogy mondtam: követhetőség és felelősségvállalás mindenért! Ez van náluk.

Mint mondtam, márkafüggetlenek, mindenkit várnak, ráadásul nem csak személygépjárművekre specializálódtak, hanem kisteher gépjárműveket is szerelnek – értenek ők mindenhez. Abból látszik még, hogy ez egy szerelemből dolgozó társaság, hogy a weboldaluk kész olvasókönyv. Persze, a kevésbé praktikus dolgok mellé, egy külön blogszekcióba rejtették a tanácsaikat és a tapasztalataikat összegyűjtő cikkeket, ahol különféle, nem mindennapi felvetésekkel is élnek, nem csak a gyakoribb, autóval kapcsolatos jelenségeket emlegetik és vesézik ki, amik minden autótulajdonos életében beköszönnek majd idővel. De tényleg mindenféle, az autó működéséhez és szereléséhez kapcsolódó témákban olvashatunk náluk sokat.

Viszont, az olyan főbb pontokat, amiken belül szerelést, cserét ilyesmiket vállalnak (mint például futómű szerviz), külön részletezik. Autódiagnosztika, hibakód kiolvasása példádul: manapság már alapelvárás, hogy legyen ilyen. Speciális diagnosztika berendezéssel bírnak ők is. Így a felszínre sem került hibákra is fény derülhet mondjuk.

Átvizsgálást is vállalnak: műszaki vizsga előtt is, vagy ha venni szeretnénk egy autót, vagy éppen eladnánk és nem tudjuk magunktól (minek is tudná ezt mindenki?), hogy mennyit érdemes kérni érte. Fék-futómű átvizsgálás stb… Az autó annyira összetett eszköz, hogy megint nem értem, ki az aki elhiszi, hogy annyira átlátja, mit vásárol, hogy a maga részéről biztos benne, nem lesz olyan rejtett hibája, ami miatt megbánhat egy ilyen vételt. Ilyen esetben szerintem senki ne hagyja ki a profi szerelő véleményének kikérését! A hobbi autókedvelő az nem autószerelő! Bár előbbiből sok van.

Autó villamosság szerviz: műszeres diagnosztika ezen a téren is. Ez kiegészíti a hagyományos módszert, szóval az alaposságot növeli. Gombok, jeladók, elektromos ablakemelő, generátorok, önindítók – mint minden terület, a mai autó komplexitása is oda vezetett el, hogy a legtöbb funkciója az autónak kapcsolatban van a “villamossággal”.

Klímatöltés, tisztítás: ha már nem hűt elég jól, vagy valamilyen kellemetlen szaggal jár a használata, ők megcsinálják a klímát is. Újfent egy olyan terület, amiről elmondható, majdnem teljesen eluralja az általános autózást. Régen különleges dolog volt, de ma már annyira mainstream, hogy a forró nyári napokat nehéz is elképzelni klíma nélkül.

Fék javítása, ellenőrzése – talán ezt nem is szükséges részletezni.

Fényszóró beállítása: megint abban a dilemmában vagyok, akár egy izzó cseréje mehet-e mindenkinek? Mert én rontottam már el. Finom eszközök, így én örülök, hogy ez is külön szekció náluk. Az is lehet, hogy észre sem vesszük, hogy nem minden stimmel a fényszóróval, de egy ellenőrzés során kiderülhet, és ők be is állítják megfelelően.

Futómű szerviz: újabb kulcsterület, hisz a kocsi vezethetőségére hat a futómű. Ha jobbra, vagy balra húz a kormány, vagy bármi ilyesmi történik, az igencsak kellemetlen.

Gumicsere és szervizelés: szintén nem szorul magyarázatra, de az a jó a Métánál, hogy ők tárolják is az éppen nem használt abroncsainkat, ha mindig náluk cseréltetünk.

Kipufogó csere és javítás is van, ahogy a kuplungon is mindent megcsinálnak. A maradék főbb területek még (hogy gyorsabban a végére érjek, de remélem, hogy tudtam érzékeltetni, mennyire profin bontják szakterületekre a szerelési dolgokat, ami által a javítás folyamata költségszempontból és tervezhetőség miatt is, számunka is átlátható lesz): DPF szűrő csere és tisztítás, lengéscsillapítók, rugók cseréje, olajcsere és teljes vezérlés csere.

Az oldaluk főbb menüpontjai még a most felsorolt területek és a Blog mellett: képgaléria, ami által új ügyfélként is megnézhetjük, hogy komoly helyre, tiszta, rendben tartott szervizbe megyünk-e, külön Árak menüpont, a végén pedig ott van a Kapcsolat. Megnézhetjük, hogyan jutunk el hozzájuk a 19. kerületbe, és felhívhatjuk őket apróbb, tájékozódást szolgáló kérdéseinkkel.

A cikkemet, ha félreérthető volt, tisztáznám, hogy nem panaszkodással akartam kezdeni. Jobb is, ha az ember érettebbé válik, és komolyabban veszi a dolgokat (nem csak az autó szervizelését), de maradjon idő azért a játékra, kikapcsolódásra. Már alig várom, hogy ha még több gyermekünk lesz, kicsit felnőjenek és együtt játszhassunk bármit. Mert nincs is jobb a családi önfeledt kikapcsolódásoknál, nekem pedig nem fog nehezemre esni félig “visszamenni gyerekbe” – mikor már lesz olyan dolog, amit pont együtt csinálhatunk, mindenki életkorából adódóan, és mindannyian élvezzük a családban. Egy jó társas, vagy valami szabadidős tevékenység – a felelősségteljesség mellett a hétköznapokban, ezek a titkai a fenntartható családi idillnek.