Elektromos padlófűtés a múzeumban

Berni, a párom a helyi múzeumban dolgozik a titkárságon. Nemrég megnyertek egy pályázatot az önkormányzattól, mely szerint felújíthatják a múzeum elektromos hálózatát. Ennek keretében az igazgató ragaszkodott hozzá, hogy a hálózat kicserélésével párhuzamosan csináltassanak padlófűtést is néhány helyiségbe és Bernit bízta meg ezzel a projekttel. Mivel ő nem igazán mozog ilyen vonalon, ezért tőlem kért segítséget, hogy adjak neki tanácsot ezzel kapcsolatban. Én egy víz-gázszereléssel foglalkozó cégnél dolgozom, szóval van némi fogalmam a padlófűtéssel kapcsolatban, megígértem neki, hogy utánanézek a neten és ha szükséges, körbekérdezem a munkahelyemen a srácokat, hátha valaki tud egy jó céget ajánlani neki. Aznap este Berni kicsit tovább maradt bent a múzeumban, a számlázással akadt kis probléma, amit neki kellett kijavítani, így volt egy kis időm böngészgetni a neten. Először annak néztem utána, hogy milyenek a vélemények az elektromos padlófűtésről. Úgy láttam, hogy ez egy széles körben támogatott fűtéstípus, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. Az oldalon, ahol a jó véleményeket olvastam, lehetőség volt árajánlat kérésére is, de előtte szükség volt a terület felmérését elvégezni. Mikor Berni hazaért a munkahelyéről, megbeszéltem vele, hogy érdemes lenne megpróbálni innen ajánlatot kérni, hátha olyat kapunk tőlük, amire az igazgató is rábólint. Berni osztotta az ötletemet, ezért átadtam neki a gépet, hogy intézze az ügyet.

Másnap délután, miután az igazgató is megnézte a cég honlapját és megbízhatónak találta őket, Berni fel is hívta a céget és megbeszéltek egy időpontot a felméréssel kapcsolatban. Az igazgatót tájékoztatta, hogy két hét múlva jönnek és megnézik, lehetséges-e a kivitelezés. Miután megtörtént a felmérés és megállapításra került, hogy alkalmasak az irodák a padlófűtés beszerelésére, végre körvonalazódni kezdett a múzeum felújításának menete. A felmérés után pár napon belül megérkezett az árajánlat is, amire volt költségkeret, tehát nem volt akadálya az elfogadásnak. A munkálatok megkezdésekor Berniék irodái egy másik szinte költöztek ideiglenesen. Egy másik céget bíztak meg a burkolat felszedésével, hogy a padlófűtést szerelőket egy nyers terep fogadja. Miután befejeződött a munka és a múzeum dolgozói birtokba vehették az új fűtési technológiával ellátott irodákat, Berninek  annyira megtetszett ez a fűtési módszer, hogy megkért, a lakásunkba is csináltassunk olyat. Mivel nem felejtettem el a jó véleményeket az elektromos padlófűtéssel kapcsolatban, arra a döntésre jutottam, hogy célszerű lesz nálunk is beszereltetni, mint kiegészítő fűtés a konvektorok mellé. A múzeum által megbízott céget kértük fel mi is a szereléssel, akik egy előzetes felmérés után szerencsére nálunk is elvállalták a munkát és megküldték az ajánlatukat, ami igen kedvező volt.

Mivel mindig is kíváncsi voltam, hogy működik egy ilyen modern technikának a beüzemelése és a munkahelyemen nem volt rá sose lehetőségem, mert pozícióm szerint a cég háttérmunkáját segítem, én vettem ki szabadnapot arra az időszakra, amíg a munkások nálunk dolgoztak. Egyik ismerősöm, aki építőipari munkás szedte fel a burkolatot a nappaliban, ahová a padlófűtés került, egy villanyszerelő ismerősöm pedig biztosított róla, hogy az elektromos hálózat is alkalmas a dologra. Aznap, mikor a cég elkezdte a munkát, figyelemmel kísértem a padló felszedését és az egyéb munkálatokat. A munka folytatása során kezdték el az elektronikai részeket lefektetni, ehhez legalább már „konyítottam” szerencsére, jó volt a gyakorlatban is látni, amivel az osztályom elméletben dolgozik a cégnél. A végén már csak a simítások következtek, meglepően hamar végeztek vele, be is kapcsolták, míg ott voltak, hogy megnézzük, minden rendben van-e és működik-e a rendszer. A visszaburkolást ismételten az ismerősöm csinálta meg. Mivel minden tökéletesen üzemelt, befejezettnek tekintettük a munkát. A számlát is jól állították ki, nem voltak plusz költségek, azt kaptuk, ami az ajánlatban is szerepelt. Most, hogy már van saját padlófűtésünk is, megértem az elismerő véleményeket, amiket korábban olvastam. Mindenkinek csak ajánlani tudom az Elektromos Fűtés Kft.-t, mert nem csak a feleségem munkahelyén, hanem nálunk is minőségi munkát végeztek. Ebben a történetben Berni az igazán szerencsés, aki nem csak itthon, hanem a múzeumban is élvezheti a finom meleget árasztó fűtés előnyeit.