Az alkoholizmus még a horgászatot is könnyedén elronthatja

Sokan annak érdekében, hogy leplezzék a problémáikat, inkább különböző programokat találnak ki maguknak, csak hogy tovább folytathassák a rossz szokásaikat. Nézzük meg például a horgászatot. Az természetes, hogy a halra várva, a haverokkal üldögélve kibontunk egy-két sört. Ezt mindenki megteszi, a társasági élet része az alkoholfogyasztás. Akkor viszont, mikor már nem a horgászat élményéért vagy a társaság miatt megyünk, hanem az alkoholért, tudhatjuk, hogy nagy baj van. Sokan azt hiszik, hogy az alkoholizmus csak azokkal eshet meg, akiknek nincsenek hobbijaik. Hogy ez velük sosem fordulhat elő, de ez nem igaz. Az alkoholizmus lassan épül ki, és nagyon gyakran a beteg maga észre sem veszi, hogy ezeket a szokásokat felvette. A legtöbben az utolsó pillanatig azt vallják, hogy nincsen semmi problémájuk, mindenki már reagálja túl a szituációt. Emiatt pedig nagyon nehéz elindítani a családtagjainkat, barátainkat a felépülés útján, és nagyon gyakran ezek a kötelékek meg is szakadnak út közben.

A Felépülők addiktológiai intézet alapja is egy ilyen történetre épül. A családban apa és fia egyszerre voltak alkohol- és drogfüggők, amely hamar kikezdte a családi összetartást. Dr. Bíró Eszter azonban kiállt szerettei mellett, ma pedig már mind férje, mind fia egészséges és tiszta életet él. Mindhárman a klinikán dolgoznak, hogy támogatást nyújtsanak az embereknek. Tisztában vannak azokkal a nehézségekkel, amik a felépülés közben felüthetik a fejüket, és hogy mennyire nehéz végigmenni ezen az úton. Ezen betegség során az ember mindet elveszíthet, ami fontos neki az életben: családját, barátait, de még a munkáját is. Ezért a felépülés után a Felépülők sokaknak adott támpontot az újrakezdéshez azzal, hogy munkáltatják őket, míg meg nem találják a hivatásukat. Ahogy azt a https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink oldalon is láthatjuk, sok dolgozójuk maga is felépülő volt, így tisztában vannak, mennyire kemény is ez az időszak egy ember életében. A 28 napos rehabilitáció során az ország három pontján vehetnek részt programokon, amelyek segítenek a teljes élet visszaszerzésében. Előadások sorozata, beszélgetések és mozgás várja Önöket mindentől távol, hogy a nagyvilág ne zavarja meg Önöket a fejlődésben. Ezen kívül családterápiát is ajánlanak, hogy a korábban megszakadt kötelékek ismét olyan erősek legyenek, mint a viharos időszak előtt voltak.  Dr. Bíró Eszter maga is családterapeuta-jelölt, hiszen ő átélte, mekkora hatással van a családra ez a betegség.

A Felépülők klinika az úgynevezett Minnesota-módszerrel dolgozik. Ez önmagában annyit tesz, hogy az alkoholizmust elsődleges betegségként kezelik. Nagyon sokan úgy gondolnák, hogy az alkoholizmus biztosan egy másik probléma tünete, mint például depresszió, de ez nem mindig van így. A Minnesota-módszer magára az alkoholizmusra fókuszál, mert úgy vélik, ez a függőség megérdemli az összes figyelmet, amit kaphat, hiszen ugyanúgy tönkreteheti valakinek az életét, mint bármi más. Felvilágosítást adnak a függőség mögötti tudományos magyarázatokról, a csoportokban beszélhetnek az életükről, hogy eredményesen tudják támogatni egymást a felépülés során, mindezt egy biztonságos, családias környezetben. A Felépülők szakemberei csupán azt várják betegeiktől, hogy nyitottak legyenek és őszinték, hiszen ezen tulajdonságok nélkül legyen bármilyen képzett a segítség, lehetetlen fejlődni. De ha már eljutottak arra a pontra, hogy bevallották, hogy van egy problémájuk, és segítséget kértek, már megtették az első lépést a gyógyulás felé. Nem lesz egyszerű feladat ez után sem, de kitartással minden elérhető. Hamarosan pedig ismét a tóparton tudnak majd ülni a barátaikkal úgy, hogy nem kell azon aggódniuk, hogy az alkohol mit hoz majd ki Önökből.  

https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink