Eleinte nehéz szívvel, de eladományoztam a régi játékaimat költözéskor

A költözésünkkor nehéz döntést kellett meghoznom, de nagyon büszke vagyok rá: a régi, szeretett játékaim nagy részét eladományoztam gyermekotthonoknak és segélyszervezeteknek. Már érett ez az elhatározás egy ideje, csak túlságosan élt bennem a fölösleges ragaszkodás. Aztán kezdtem rájönni, hogy a játékaim többsége azért nem is volt annyira kedves nekem és egy csomóval alig játszottam. Úgyhogy a költözésünk adta meg a végső löketet, akkor kiválogattam azt a pár plüsst és játékot, ami tényleg közel áll hozzám és szeretném továbbörökíteni majd az én gyerekeimnek is, a többit pedig külön csomagoltam és elküldtem a rászorulóknak. Nem tudom, miért ilyen nehéz megválni bizonyos dolgoktól, de mégis, amikor megtettem, megkönnyebbültem és boldog voltam, amikor elképzeltem, mennyire fognak majd tetszeni ezek a játékok a gyerekeknek.

A költözés legnehezebb része nyilván a tárgyak rendszerezése és a logikus pakolás annak megfelelően, hogy utána mindent megtalálj, semmi ne vesszen el és ne sérüljön. Ez főleg a mütyüröknél nagy kihívás, az ékszerek, dokumentumok, kisebb tárgyak ki vannak téve az elveszésnek. Ugyanakkor ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy az ember kétszer is végiggondolja, szüksége van-e még az adott tárgyakra vagy már csak megszokásból őrizgeti. A már említett játékokon kívül megszabadultam pár régi gyűrött salátától, ruhától, elvileg emlékként őrzött, de soha elő nem vett mozijegyektől és hasonló fölösleges dolgoktól. Az új szobám nagyobb, mint az előző, a lakás maga is sokkal nagyobb. Egy társasházba költöztünk, amihez tartozik egy kisebb kert. Nagyon tetszik, végre fogunk tudni bográcsozni a saját kertünkben, lesz medence, függőágy, alig várom már a nyarat. A régi lakást is nehéz volt otthagyni, mert itt nőttem fel, világ életemben itt laktam, de akkora izgalommal töltött el az új lakás gondolata, hogy könnyen el tudtam búcsúzni a régi helytől.

Persze a rengeteg dolog is lekötötte az én és a szüleim figyelmét. Rám és a tesómra is bíztak pár dolgot, nekem jutott az, hogy keressek valakit, aki energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozik. A régi lakást tudniillik eladtuk és ehhez szükség volt egy energetikai tanúsításra, aminek segítségével tájékoztatjuk a vevőt a lakás energetikai besorolásáról, minőségéről, energiafogyasztásáról. Ezt a dokumentumot az adásvételi szerződés aláírásakor kell odaadni az új tulajdonosnak, és addig nála lesz, amíg csak az övé a lakás. Több oldalt is megnéztem, akik ezzel foglalkoznak, majd kikötöttem egynél, ahol a legtöbb információt tudtam meg és a legátláthatóbb volt még laikus szemmel is. Mindent egyből megértettem, amit olvastam a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon, mert nagyon érthetően és részletesen leírják, hogyan működik a tanúsítás. Felhívtam őket a megadott telefonszámon, és a szüleim segítségével megadtam az adatokat, amiket kértek. Egyébként egy űrlapot is ki lehet tölteni a honlapon, ami után ők fognak minket keresni telefonon.

Az adatainkat elküldték a területileg illetékes mérnöknek. Majd ezután ő vette fel velünk a kapcsolatot, mondta, hogy személyesen fog eljönni helyszíni felmérésre, melynek során leméri a lehűlő felületeket a lakásban, a nyílászárókat és a tájolásukat, a melegvíz-előállító rendszert, a fűtési rendszert, a padlót és a födémet. Ez után elküldi a mért adatokat a cégnek, akik elvégzik a számításokat és ezek alapján besorolják a lakást egy energetikai osztályba. 12 kategória van, az AA++ a legjobb és a JJ a legrosszabb minősítés. Az energetikai tanúsítvány a https://www.e-tanusitas.eu/-nál 10 évig érvényes, ez alól az képez kivételt, hogyha olyan újítás történik, ami befolyásolja az ingatlan energetikai minőségét, például szigetelés vagy a nyílászárók cseréje. Szinte hihetetlenül gyorsan dolgoznak: már 24 órán belül kézhez kaphatjuk a dokumentumot, és ezért még felárat sem számolnak fel. Tudják, hogy sürgős a tanúsítás, úgyhogy alapvető dolog náluk a gyors munka.

Egyértelmű is volt egyből, hogy mennyire tapasztalt és régóta összeszokott a csapat, mert tényleg nagyon gyorsan és ugyanakkor könnyedén dolgoztak. Lehetett választani, hogy futárszolgálattal vagy e-mailben kérjük az energetikai tanúsítványt, én az e-mailt választottam, mert az gyorsabb és kevésbé környezetszennyező. Az áraik is nagyon kedvezőek, biztos, hogy ha találunk is náluk olcsóbb tanúsítást, nagyon nehezen. Egy téli akció keretein belül, ha elektronikusan kérjük a dokumentum elküldését, 500 Forint kedvezményt kapunk a tanúsítvány díjából. Úgyhogy még jobban jártunk ezzel. Nagyon elégedettek voltunk a cég munkájával, minden nagyon simán ment. Beköltöztünk az új lakásba és igyekszünk minél előbb belakni, mert az egész család teljesen odavan érte.