Gyerek szemmel még a tartós bérlet ügyintézés is jópofa feladatnak tűnik

A gyermekkor a legszebb korszak az életünkben. Sosem leszünk már ugyanolyan ártatlanok és gondtalanok, mint akkor, és sosem lesz annyira kevés feladatunk, mint akkor volt. Gyermeknek lenni igazi áldás. Igaz a kicsik ezt még nem tudják felfogni. Ők fel akarnak nőni, hogy olyanok legyenek, mint a szüleik, a szülők pedig legszívesebben újra gyerekek lennének. Ilyen az ember, örökké elégedetlen. Emlékszem, mennyire jó volt egész nap csak a barátaimmal játszani, társasjátékozni, barbie babákkal szórakozni.

Persze, most, hogy felnőttem, ha akarnék sem lenne időm ilyesmire. A munka, a folyamatos tanulás, fejlődés minden időmet elveszi. A munka és a család törékeny egyensúlyát is fent kell tartanom, miközben pénzt is keresek. Ilyen ez a felnőtt élet. A gyermekek számára mégis ez a legvonzóbb. Az ő szemükben a felnőtt a parancsoló, az, aki azt tesz, amit csak akar, és akkor, amikor akar. Nem kell 8-kor ágyba bújnia, akkor néz mesét, amikor szeretne, sőt, még autót is vezethet, dolgozhat is. Lehet tűzoltó, buszvezető, doktornéni, focista, űrhajós… akármi. A gyerekek előtt még egy csodálatos, lehetőségekkel teli felnőttkor lebeg.

Persze, csinálhatnám, amit szeretnék, ha nem lenne munkám. De sajnos, bármennyire is szeretem a munkámat, vannak olyan kötelezettségeim, amiket a hátam közepére sem kívánnék. Ilyen például, mikor a flottakezeléssel kapcsolatos ügyintézést kell csinálnom. A flottakezelés fontos, hiszen sok terhet levesz az ember válláról, illetve mert cégeknek szükségük van autókra is, amiket persze nem olyan egyszerű megszerezni, ha a cég költségvetése mondjuk kissé szűkösre sikeredett. Nem minden cég teheti meg, hogy besétál a boltba, vesz egy autót és használja. Ez ennél sokkal bonyolultabb.

Gyermeki fejjel bele sem gondolnánk soha abba, hogy a postáskocsikat is kezeli valaki, nekik is van flottakezelőjük, és hogy a tűzoltó – mentőautók is néha karbantartásra szorulnak.

Gyermekként minden sokkal egyszerűbb. Gyermekként nem foglalkoztat az adózás, a könyvelés, a hitelkérelem. Pedig vannak napok, mikor csak ezekkel foglalkozom. Mikor igyekszem kitalálni, hogy egy flottakezelés esetében mégis melyik koncepciót válasszam, hogy megérje a cégnek.

Hiába tanul éveket az ember egyetemen, igazán csak a munkája során tanul bele abba, amiről amúgy papírjai vannak.

Ki emlékszik már arra, mi a lízing előnye, milyen hitelek vannak, és hogy a tartós bérlet mennyibe kerül valójában? Nos, én nem. Tanultam, de teljesen elfelejtettem, mert mi, emberek, már csak ilyen feledékenyek vagyunk.

Persze a játékok alkalmával a kisautóimnál nem kellett ilyesmiken törni a fejem! Csak kaptam őket, és játszottam velük az autós szőnyegen az oviban, vagy a testvérem szobájában.

Még szerencse, hogy a feledékenységre is megvan a megoldás, az internet képében. Például vannak olyan oldalak, amiken teljesen érthető példák segítségével igyekeznek átadni az autóvásárláshoz vagy autóbérléshez szükséges információkat. Pedig tudom, hogy számvitel órán sokat kínoztak minket a tartós bérlettel. De akkor nem az volt a legnagyobb gondom, volt még más tantárgy is, és talán csak a vizsgák idején tudtam felidézni, mit is jelentenek ezek a pénzügyi kifejezések.

Szerencsére nem kell magamtól döntenem. Itt van ez a jó kis oldal: http://www.flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html , ahol érthető példákon keresztül  magyarázzák el, hogy mégis melyik koncepció mit takar, melyik mit foglal magában, és melyiknek mi az előnye.

Enélkül az aprócska segítség nélkül talán napokkal később is csak a papírjaim felett görnyedve próbálnám kitalálni, melyiket válasszam.

A hitel az a fajta, amit ismertem. Hiszen ki ne vett volna fel már hitelt? Még ha vállalatoknál kisé bonyodalmasabb is a dolog, elméletben ugyanolyan, mintha magányszemélyként folyamodnék kölcsönhöz. És mint tudjuk, hitelt sosem veszünk fel! – mindig ezt szajkózták az öregek. Bár én ezzel nem értek egyet, vannak olyan helyzetek, mikor igenis szükséges hitelt felvenni, és még jól is jár vele az ember!

Na de mi is az a lízing? Ahogyan a cikkből megtudtam, az alapvető különbség hitel és lízing között a költségek elszámolásában és a tulajdonjogban van. Szóval ezek olyan megoldások, amikbe nem biztos, hogy fejest kellene ugrani.

De szerencsére itt van még nekem a tartós bérlet, ami a legszimpatikusabbnak bizonyult számomra a háromlehetőség közül. Sokkal jobban tetszik, hogy tartósan bérbe veszem a szükséges mennyiségű autót és havi szinten kevesebbet törlesztek, mint a hitelek esetében. Ráadásul ez egy finanszírozási forma. Nincsenek hitelképességi vizsgálódások, elintézni is egyszerűbb, ráadásul a bérelt céges autókat áfa sem terheli!

Áfa nélküli autó, nettó árból számolt havi bérleti díj? Jól hangzik, ugye? Ezen tudás birtokában nem fogom totális hülyének érezni magam a megbeszélése és remélhetőleg mindenkit sikerül majd meggyőzni arról, hogy inkább a tartós bérletet válasszuk, mint a hitelt vagy a lízinget.  

Olyan dolgok ezek, amik gyerekkoromban sosem foglalkoztattak és a hallatán inkább lennék újra gyerek. De ez is a felnőtté válás része. Gyerekkoromban sokat mondogatták, hogy az élet egy folyamatos tanulás, és lám, még a mai napig is minden nap tanulok valami újat, valamit, amit hasznosítani tudok a későbbiekben is.

Szerencs, hogy vannak olyan cégek, akik a valódi segítségnyújtás mellett vannak, és nem csak rám akarják sózni a szolgáltatásaikat, hanem valóban segítséget is nyújtanak, hogyha arról van szó, és a legmeglepőbb, hogy kérnem sem kellett. A honlapok így lennének a legjobbak, ha mindig mindenről minden információt leírnának, mint itt: http://www.flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html és a feltöltött tartalommal segítenének a döntéshozatalban, sokkal szakmaibb megközelítésből. Jó, hogy sikerült egy ilyen céget találnom. Főleg, hogy az ajánlataikat elnézve már azt is tudom, hogy hol fogunk szerződést kötni.